söndag 5 januari 2014

sjörövare på nyårsafton

sjörövare med sjörövarflagga


sjörövare med sjörövarflagga
 
 
Nu var det några dagar sen det var nyårsafton, men jag tänkte ändå berätta lite om vårt firande. Vi lekte nämligen sjörövare. Efter god mat med vänner tog vi på oss kläderna och gick ut - i regnet... för att leka lite innan efterrätten. Sjörövartema. Alla hade någon sjörövardetalj på sig. 
Skönt att komma ut lite och få röra på sig mellan allt stillasittande och skönt för barnen att det händer något. Jag hade planerat en 5-kamp där stora och små kunde vara med på i stort sett lika villkor och där lagen var i blandade åldrar. Från snart 2 år till 50+.
 

5-kamp för sjörövare

Första kampen var en "vanlig" spring-stafett, "Sjörövarjakt", där den som sprang fick hålla i flaggan medan den sprang. Springa en sträcka, runda och sen tillbaka och byta av med nästa person i laget.

Andra kampen var "Kasta ankare". Här gällde det att kasta en klädgalge så långt som möjligt. Barnen fick kasta "rättvända" medan de vuxna fick kasta med ryggen fram och använda båda händerna. Det lag som hade längst kast vann.

Tredje kampen var det "Kast med liten kanonkula". Hade lite olika bollar som varje lag fick försöka kasta så nära ett föremål som möjligt. Det lag som var närmast vann.

Fjärde grenen var "Spotta i spottkoppen". Alla fick ett russin som de skulle spotta ner i en stor hink. Avstånd från hinken var lika med personens längd (så barnen hamnade nära hinken). Det lag som hade flest träffar vann.

Femte - och som också blev den avgörande - var att "Gå på plankan". Lade långa brädor på marken som lagen skulle gå/springa över, runda ett märke och sen tillbaka. Det lag som var först i mål vann.

Det vinnande laget vann Sjörövarsnus (havregryn, kanel och socker stekt i smör) - som de naturligtvis delade med sig av till det andra laget.

Efter lekarna eldade vi lite i en eldkorg och den som ville fick tända tomtebloss. Ett bra alternativ till smällare :)

Nu är det bara en dag kvar på det sköna jullovet. Har varit otroligt behövligt att vara ledig! Trist bara att det varit så uselt väder att det knappt gått att vara ute. Vi har sovit desto mer ;)

Kram/ Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar