fredag 7 mars 2014

kalas i helgerna tre...

chokladtårta grädde i drejad skål

Februari månad är kalasmånad här hos oss. Chokladtårta med grädde blev ett önskemål på tårta.

Tre födelsedagar, med lika många kalas... plus något extra för Hjärtegullets vänner. Hon har ju blivit så stor nu - 4 år! Oj vad snabbt det gått :) Hinner inte riktigt med känner jag.

Så det har mest blivit bakning, paketinslagning och städning... Och snuviga barn. Feber en vecka. Nu efter två dagar på förskolan - ögon-inflammation och ännu en omgång med springmask... Förstår innebörden av VAB-ruari nu.

Vi är ett gäng som anmält oss till raku-kurs på Gotland i sommar. 2007 var jag där och besökte Dan Leonette och fick se på när han brännde raku. Sen dess är jag helt såld! Och nu - äntligen - ska jag få gå på kurs hos honom! Så nu har vi beställt lera, bokat boende och längtar allt vad det går efter sommaren. Har inte funderat ut vad jag ska göra än, men jag funderar!

Ha en bra helg! Kram/ Birgitta

Recept på Chokladtårtan

150 g smör
200 g mörk blockchoklad
1 msk pulverkaffe
3 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl hackade nötter eller mandel
1 dl vetemjöl

garnering/glasyr/ganasche
250 g mörk choklad
2,5 dl vispgrädde
1 msk honung
25 g rumsvarmt smör

Smörj en form, lägg ett smort smörpapper i botten. Smält smöret och låt chokladen smälta i försiktigt. Rör i pulverkaffet. Vispa ägg och socker i en bunke, häll i chokladsmeten. Rör ned nötter el mandel samt mjöl. Häll smeten i formen. Grädda i 200 grader längst ner. Kakan är fortfarande kladdig i mitten efter 25-30 minuter, men det ska den vara. Låt kallna.

Hacka chokladen till glasyren ganska fint. Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ned den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en smet. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ den i kylen om du har bråttom, men passa noga så den inte blir för hård och kall. Bre glasyren över kakans topp och kanter och dekorera eventuellt med lite florsocker eller bär.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar