torsdag 3 juli 2014

flyttförberedelser för timmerstugan

Här jobbas det för fullt! Hinner nästan bara hem och fylla på mat och packa ny väska...


grund till timmerhus
Fyllnadsmaterial fylls upp kring grunden.

grund till timmerhus
Tomten har rätt hög sluttning ner mot sjön, inget som märktes
innan... men nu när grunden är på plats märks hur mycket det
skiljer på baksida - framsida.
 
grund till timmerhus
Grunden från framsidan och trappan.
 
grund till timmerhus
Liten trappa som går ner till stigen mot utedasset.
 
Nu börjar det närma sig att timmerhuset ska flyttas och vi jobbar på både tomten och vid huset för att förbereda så mycket som möjligt. Det var svårt att besluta vilken grund vi skulle ha, men efter mycket diskussioner blev det en typ av torpargrund. Det står den ju på idag också, och som timmerkillen som besiktigade huset åt oss sa:
"Har det klarat 100 år på torpargrund lär det klara 100 till..."
Sen så behöver vi kunna komma in under och jobba lite. Isoleringen är till exempel dålig och behöver bytas.
 
Det är tur att vi haft hjälp av en duktig grävare. Sten är så otroligt tungt! Och vår tomt består av sten... fast sten kan man ju göra mycket kul av också! 
 
För att försöka "trolla bort" höjdskillnaden så tänkte vi göra en stenmur mellan nya gräv-området och gamla där friggeboden står. Svårt att göra stenmur när vi inte gjort någon tidigare, jag tyckte att min man skulle veta lite mer "ja men du är ju smålänning..." ;)
 
grund till timmerhus
Stenmuren ner mot friggeboden. Jag försöker få lite ordning
i allt sten-kaos.
Den här "lilla" pjäsen kom fram när han grävde ur från grunden... platt och snygg leksten! Den ville vi spara, så "grävaren" grävde ner den ca 70 cm för att den skulle stå platt (stenen var typ trekantig under).
 
grund till timmerhus med platt leksten
Platt leksten.

Samtidigt har vi och flyttkillarna förberett ute i stugan. Huset är ju ett timmerhus och ganska högt, så för att komma under ledningar - ex järnvägen... så kommer taket att lyftas av och läggas på en egen transport. Det är förberett genom att de två översta stockvarven är lyfta så att man kan komma in med band och lyfta taket.

Vi har även packat allt löst i kartonger och rensat ut mycket av det gamla skräpet som legat kvar under alla år huset inte använts.

Tanken är att lyfta och göra huset klart för transport ena dagen och köra ut det andra dagen. OM allt går som det är tänkt körs huset nästa onsdag!!


timmerhusets tak är lyft för att klara höjden under transporten
De två översta varven är lyfta med ett lite mellanrum.

timmerhusets tak är lyft för att klara höjden under transporten
Så här ser det ut inne på loftet när taket är lyft.

timmerhusets tak är lyft för att klara höjden under transporten
Sågspån ligger som isolering.

Först ville flyttkillarna att vi skulle gräva ur all sågspån på övervåningen för att det inte skulle flyga runt under transporten. Men här har jag fyllt 18 stora säckar med spån - och det syns inte ens! Så nu har vi köpt stora presenningar som vi tänker spika fast som skydd för spånet. Spånet får vi lösa sen...

 

Nu imorgon åker vi ut till tomten igen. Har vi tur kommer grävmaskinen förbi en sväng - vi har några tunga (fula) stenar som vi vill flytta från stenmuren. Annars får vi väl fortsätta avverka kring vägen där huset ska in...
 
Visar snart fler bilder och berättar hur det går! 
Kram/ Birgitta
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar