söndag 10 januari 2016

köksinredning och pärlspont

Nu har det blivit dags att visa "fjärde" väggen, den som vi jobbat längst på. Den med köksinredning och pärlspont. Den som man "om man stått med ryggen mot" nästan känt att köket varit färdigt. Men inte...


murning av murstock
murning av murstock
 
spiskåpan murad och hyllan för järnspisen förberedd
spiskåpan murad
 
Först tog vi ju bort en bit av timmerväggen, se här, för att få plats med murningen till spiskåpan. Sen satte vi igen dörren som går in till sovrummet för att få en hel vägg där köksinredningen skulle kunna få plats.
 
dörr till sovrummet igensatt med en skiva
dörr till sovrummet igensatt med en skiva
 

pärlspont på väggen målad med linoljefärg
pärlspont på väggen målad med linoljefärg
 
Sen täckte vi hela väggen med pärlspont. Eller hela och hela... panelen räckte inte ända ner men eftersom skåpen kommer stå där gör det inget ;) De hade räckt ifall vi inte velat använda hela längder till skafferiet - och det kändes viktigare att få hela längder där inne...
 
Först schellack, sen målade jag första varvet linoljefärg innan vi satte upp bräderna på väggen för att få färg på sponten, så när träet rörs ska (förhoppningsvis) det inte synas så mycket. Sen två varv till när bräderna satt uppspikade.
 
hålet i taket lagad med en liten bit masonit.
hålet i taket lagad med en liten bit masonit.
 
Eftersom den gamla murstocken var något större än den nya så blev det ett "hål" i taket som behövde fyllas igen. Vi sågade till bitar av masonit och skruvade fast. Med samma färg som taket och med taklisterna som går över och täcker en bit av hålet är det inget som man tänker på. Det är ju också så man tidigare gjort i enkla miljöer - lagat på ett enkelt sätt - och så kan man också följa husets historia.
 
 
 
Vi har försökt återanvända taklisterna så gott det gått. Ibland har det bara blivit korta snuttar - men fint ändå :) Man tager vad man haver - sa Kajsa Kavat.
 
järnfilsspånen läggs på lerlagret på järspisens ugnstak
järnfilspånen läggs på lerlagret på järnspisens ugns-tak
 
Den gamla järnspisen hade tidigare fått en genomgång, se hur här. Men nytt lager lera på toppen av ugnsluckan fattades efter sista renoveringen. Så jag beställde ett "kit" från Gysinge där det stod hur man blandade och hur man skulle göra. På toppen skulle järnfilspånen läggas på som en sorts armering. Efter att leran torkat ordentligt har det gått bra att elda :)
 
Nu blev det visst ett väldigt långt inlägg - så jag tar själva köksinredningen nästa gång.
Tjingeling och ha en fin vecka så länge!
 
/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar