söndag 4 oktober 2015

hallen i stugan

 
hallen målad i jugendbeige


Det första rummet man kommer in i är ju hallen. Därför kändes det viktigt att göra iordning hallen bland det första vi gjorde. Känns hallen rörig - är det stor risk att hela huset känns rörigt. Och, det är det ju i och för sig, eftersom det är renoveringskaos överallt, men hallen känns ändå inbjudande nu :)

gammalt ordspråk på väggen

Det var en vägg som jag var tveksam om att måla över. När vi plockat bort alla gamla tidningar från 1980 talet hittade vi ett gammalt ordspråk på väggen in till skafferiet. Där någon, för länge sen, skrivit:

"Den som mat ur detta skafferiet tar, han jag då i näsan drar.
Han får äta halm och hö, på den tredje dagen dö"

Det var hårda bud det! Trots allt så bestämde vi oss för att måla över texten. Men fotade den innan.

Jag började redan förra sommaren med att prov-måla en timmervägg vit. Men det blev helt fel. Helt vitt passade inte alls in. Dessutom var det en nyare färg (plastfärg...). Färgen var en stop-primer (eller vad det nu heter) så tanken var att det bara skulle behövas en färg. Men det blev fult. Så det blev helt enkelt jätte-fel!

Taket är också målad med den här färgen. 2 varv. Trots det "blödde" spikarna genom och nu har jag lagt två lager med schellack och därefter målat 2 varv med matt linoljefärg. Håller tummarna för att spikarna inte syns nästa vår!

felmålad timmervägg med plastfärg
Felmålad timmervägg...

I år blev det därför en ny färg. Köpte linoljefärg och provade en kulör som heter Jugend-beige. Det blev mycket bättre. Mildare och skönare i rummet. Mindre kontrast mot det som jag vill bevara i originalfärg - som färgen runt fönstret till skafferiet samt dörr- och golvlister.

Så här såg hallen ut innan , dörren in till köket:


hallen innan målning
Väggen mot skafferiet hade en tapet direkt på plankorna.

 
hallen innan målning
Det enda som är kvar är färgen runt fönstret...
 
I hallen fanns också en gammal hatthylla. Den målade jag med grå, matt linoljefärg. Krokarna har jag putsat upp med autosol (polering för metall). Dörren till vänster om hyllan går till ett litet förråd under trappan. Där tänker vi göra toalett om ett antal år... än så länge funkar ju vårt utedass förträffligt bra.
 
 
hatthyllan efter renovering
Hatthyllan efter renoveringen
 
 
 
hatthyllan efter renovering
 
hatthyllan innan ommålning
hatthyllan innan ommålning
 


Det är kul att kunna bevara det som går att bevara. Läste någonstans att, typ, "skrutt är bra". Med den meningen att om man gör om allt till nytt, har man ofta också tagit bort det som man först tyckte så mycket om. Charmen, det levande, det unika - det som gjorde att man tyckte så mycket om det från första stunden. Så bevara hellre än ta bort!

Bästa hälsningar/ Birgitta


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar